Naar inhoud
Header 15 2000x550px

Duurzame inspiratie van woonzorgboerderij de Hagert

Duurzaam leven wordt steeds belangrijker. Bij woonzorgboerderij de Hagert is het al jaren vanzelfsprekend. “Het is gewoon hoe we het doen hier”, aldus Karin van Onna. Maar stiekem barst het op deze locatie in Leur van de groene initiatieven. In dit artikel lees je een paar mooie voorbeelden én praktische tips.

Eigen groenten en fruit

Aan een ietwat afgelegen landweg onder de rook van Nijmegen vind je het groene, open terrein van de Hagert. In het oog springen de moestuinen: “Medewerkers van de kwekerij werken dagelijks in de tuinen”, vertelt Karin, sinds 2017 leidinggevende bij de Hagert.

“Ook de productie en de verkoop van zelfgemaakte jam vragen aandacht. Een standaard onderdeel van het dagelijkse reilen en zeilen. Regelmatig koken we uit eigen tuin. Vers en gezond en van eigen land smaakt het extra goed! Ook leveren we aan lokale afnemers. Er wordt in ieder geval niets weggegooid.”

Tip: zelf telen

Wist je dat je ook op kleine schaal groente, kruiden en fruit kunt kweken? Zet wat bakken op je balkon of binnen op je vensterbank. Veel plantjes doen het goed in potten of bakken. Heb je ruimte buiten? Wissel wat tegels om voor groen! Begin je moestuintje met radijs, wortel en sla, dat gaat heel makkelijk. Of ga voor eetbare planten, zoals een bramenstruik of kruidenplantjes. Goed voor het milieu, weinig onderhoud en eten uit de tuin.

Afval scheiden

“Op de Hagert scheiden we afval in 10 afvalstromen: papier, hout, plastic, batterijen, cartridges, ijzer, lampen, glas, verfblikken en groen. Voor een deel van de afvalstromen zorgen vrijwilligers van de Hagert zelf voor duurzame verwerking (hout, ijzer, papier, groen). In de toekomst willen we ook werk maken van het beperken van verpakkingsmaterialen en apart verzamelen van incontinentiemateriaal."

Tip: goed scheiden

Afval scheiden is een goede gewoonte. Materialen als papier, glas, plastic en batterijen kunnen voor een groot deel worden hergebruikt. Dat bespaart grondstoffen, energie en geld. Het is wel belangrijk dat je zorgvuldig afval scheidt, anders kan het niet goed verwerkt worden. Wist je dat gloeilampen niet in de glasbak horen? Doe ook geen plastic bij het groenafval. En haal reclamefolders uit het plastic voordat je het bij het oud papier doet. Weet jij bij welk afval mondkapjes horen? Kijk eens op afvalscheidingswijzer.nl en vind het antwoord!

Iedere stap is er één

Al lijkt duurzaamheid de normaalste zaak van de wereld bij de Hagert, dat is natuurlijk zo gegroeid. Karin: “Het is een kwestie van vallen en opstaan. Maar als je er samen voor gaat en elkaar inspireert, zet je altijd stappen. En iedere stap is er één, hoe klein ook. Kijk bijvoorbeeld wat je weggooit in een week en bedenk hoe dat minder zou kunnen zijn. En of vervoer altijd met een auto of taxi moet. Maak het vooral leuk met elkaar: bereid eens per week samen een maaltijd zonder vlees of ruim tijdens een wandeling het afval op dat je onderweg tegenkomt. Dat voelt goed!”

Over de Hagert

Op Woonzorgboerderij de Hagert in het Gelderse Leur wonen mensen bij wie sprake is van dementie én wonen en werken daar mensen met een verstandelijke beperking. Zorg wordt ingericht vanuit de klantvraag. Een zinvolle daginvulling staat centraal, in verbinding met de directe omgeving.

Rond het erf staan negen woningen en appartementen, daar wonen 30 personen. Huiselijkheid, persoonlijke aandacht en het dagelijks leven staan centraal. Overdag werken er zo’n 25 personen in de natuur en in de verzorging van dieren en tuinen. Of ze doen huishoudelijk werk in de woningen. Lees meer over de duurzame zorg bij de Hagert op: www.dehagert.nl.