Naar inhoud

Praten over de oorlog in Oekraïne (tips)

De oorlog houdt veel mensen bezig, ook cliënten krijgen er dingen van mee. Soms kan dit leiden tot zorgen of angst. Het is goed om dit bespreekbaar te maken. Maar hoe praat je over de oorlog in Oekraïne? Onze logopedisten hebben een aantal handige hulpmiddelen verzameld.

Kidsweek

Kidsweek heeft een pagina met allemaal nieuwsartikelen en weetjes over de oorlog. De informatie staat er makkelijk uitgelegd. Daarnaast heeft Kidsweek ook artikelen speciaal voor ouders. Zo is er een artikel waarin uitgelegd staat hoe je kan praten over de oorlog.

Schooltv

Op schooltv.nl staan verschillende filmpjes over de oorlog. Hierbij staat de geschikte leeftijd aangegeven. De filmpjes over de oorlog zijn van 9-12 jaar, 13-15 jaar en 16-18 jaar.

Steffie

Steffie legt moeilijke dingen op een makkelijke manier uit. Zo legt ze ook uit waarom je je geen zorgen hoeft te maken dat de oorlog naar Nederland komt. 

Verschillende soorten journaal (NOS)

Naast het dagelijkse journaal is het nieuws van de NOS ook op andere plekken voor verschillende niveaus te bekijken. Een voorbeeld is Instagram waar korte filmpjes over nieuwsonderwerpen worden geplaatst. Ook heeft het (jeugd)journaal een app die gedownload kan worden.

- NOS jeugdjournaal (televisie, Youtube, Instagram en app): 9-12 jaar.
- NOSstories (Instagram): jongeren/ jongvolwassenen 12+
NOS Nieuws van de week (YouTube): voor laaggeletterden en NT2.
NOS journaal (televisie, YouTube, Instagram en app): iedere dag om 20:00 is dit journaal te zien voor doven en slechthorende.

Gesprekstools

Verder zijn er handige gesprekstools en praatplaten beschikbaar. Die helpen je om het gesprek aan te gaan: 

Gesprekstool Wat is er

Gesprekstool Wat is er (toelichting)

Praatplaat Oekraine

Praatplaat Oekraine Basisbehoeften