Naar inhoud
Timo en Peter 3

‘Timo voelt zich met een goed gesprek écht gesteund’

Peter de Groot, voorzitter van de cliëntenraad, ambassadeur van Dichterbij en bovenal vader van Timo (29):

“Timo woont nu ruim twee jaar in de Kloosterboerderij in Sambeek, met nog drie anderen, ieder in een eigen appartement. In het kloostergebouw zelf wonen een aantal gezinnen waarmee ze een vrij hechte gemeenschap vormen. Ze drinken koffie met elkaar, verbouwen groenten in de kloostertuin en plannen regelmatig een dag om samen klusjes te doen op het terrein. Het is een prachtige plek.
Timo kan veel zelf en is, zeker voor iemand met autisme, heel sociaal. ‘Als je met praten toch eens je geld zou kunnen verdienen’, grappen mijn vrouw en ik weleens. Maar de coronatijd is erg lastig voor hem. Kan hij zijn ei wel kwijt? Stapelen zijn zorgen zich niet te hoog op? Timo is erg van de regels en maakt zich nogal druk om het virus en hoe mensen ermee omgaan. Hij is ook boos dat alle leuke dingen niet doorgaan, zoals de vakantie met opa Jan, met wie hij de hele wereld over reist. Gelukkig letten zijn begeleiders goed op hem, het is een fantastisch team. Zij hebben hun handen vol, maar zetten toch een stapje extra.

Knuffelbeer

We hebben sinds half maart veel met Timo gebeld en zijn af en toe een eindje met hem gaan wandelen of fietsen. En hij is, in overleg met zijn begeleiders, een paar keer bij ons in de tuin op bezoek geweest. We wonen vlakbij. Voor zijn geestelijke gezondheid is het belangrijk dat Timo wat ruimte krijgt. Hij heeft een plek nodig waar hij zijn zorgen even opzij kan zetten. Om het gebrek aan fysiek contact wat te verzachten heeft opa Jan Timo een knuffelbeer van anderhalve meter cadeau gedaan. En om de sleur wat te breken hebben we hem een opgooitentje gegeven voor in de tuin. We doen wat we kunnen om de somberheid bij hem weg te houden.

Bijzonder

Veel mensen met een licht verstandelijke beperking worden overschat én overschatten zichzelf. Daarmee maakt ook Timo het zichzelf soms lastig. Dan blijft hij te lang met zijn vragen en zorgen rondlopen. Maar, en dat vind ik bijzonder aan hem, Timo is zich er ook van bewust dat hij met hulp verder komt en voelt zich met een goed gesprek écht gesteund.

Ervaringsdeskundige

Onlangs heeft Timo een opleiding van zes maanden tot ervaringsdeskundige afgerond. Daar is hij zelf en daar zijn wij heel trots op. Deze opleiding is opgezet door Fontys Hogeschool in samenwerking met een aantal instellingen voor mensen met een beperking, omdat er binnen die instellingen steeds meer vraag is naar de inzet van ervaringsdeskundigen. Via zijn werkgever IBN, een sociale werkvoorziening in Noordoost-Brabant, wordt hij nu een dag in de week bij Dichterbij gedetacheerd. Dat de organisatie meer met ervaringsdeskundigheid wil werken, vind ik een mooie ontwikkeling. Alleen als je álle betrokkenen een stem geeft, kun je echt relatiegericht werken. En zo kan Timo alsnog met praten een deel van zijn geld verdienen.”