Naar inhoud
Slimme inco

Minder verschonen door slim incontinentiemateriaal

De Beugense Hoeve gebruikt bij een aantal bewoners sinds eind 2020 incontinentiemateriaal met een sensor. De sensor waarschuwt als verschoning nodig is. “We verschonen nu minder vaak. Dat is fijn voor de bewoner én voor ons.”

4 keer per dag werden ze verschoond, de bewoners van de Beugense Hoeve die incontinentiemateriaal dragen. ’s Morgens, ’s middags, ’s avonds en voor het slapen gaan. Soms waren de inco’s nog droog, maar ook regelmatig waren ze doorgelekt en was het bed nat. In enkele gevallen leidde dat tot huidproblemen, heel vervelend voor de bewoner. Begeleider Niene van de Ven besloot voor haar studie verpleegkundige te onderzoeken of inco’s met een sensor een goed alternatief konden zijn.

Fysieke belasting

“Onze bewoners kunnen zelf niet aangeven of hun inco vol is”, zegt Niene. “De meesten vinden verschonen niet prettig, sommigen kunnen soms wat agressief reageren, zowel verbaal als fysiek. Daarnaast is verschonen voor ons best een fysieke belasting, ook omdat bewoners door hun lichamelijke en verstandelijke beperking zelf niet kunnen meewerken. Als je minder vaak hoeft te verschonen, is dat voor iedereen fijn.”

Stoplicht

Het team besloot de Abena Nova te testen. Deze slimme inco geeft via een stoplichtsysteem op een app aan of verschoning nodig is. Bij groen licht is geen verwisseling nodig, bij oranje binnen 1,5 uur en rood betekent kans op lekkage, dus direct actie. “We hebben eerst per bewoner vastgesteld welke inco geschikt is”, vertelt Niene. “Je hebt namelijk verschillende maten en opname-diktes voor hoeveelheid urine.” Van de 6 bewoners die meededen, vielen er al snel 2 af. Niene: “Eén bewoner heeft vaak ontlasting, dat meet de sensor niet. Bij de andere bewoner bleek incontinentiemateriaal niet nodig: door goed naar signalen te luisteren, weten we nu wanneer hij naar de wc moet.”

De meeste cliënten vinden verschonen niet prettig. Het is bovendien voor ons een fysieke belasting.

Blije rug

Bij de andere 4 bewoners is het gebruik van de Abena Nova echt een meerwaarde, stelt Niene. “Gemiddeld zijn er nu 2 verschoningsmomenten per dag in plaats van 4. Dat geeft de bewoners meer rust. Bovendien hebben we nu minder natte bedden.” De begeleiders zijn positief over de inco’s, aldus Niene. “Het gebruik is even wennen. Eerst verschoonden we op vaste momenten, nu kom je direct in actie als je een rode melding krijgt. Maar meestal kleurt het lampje eerst oranje, dan heb je tijd en kun je een verschoonmoment plannen. Je verschoont nu niet meer terwijl het niet nodig is. Daar zijn vooral ook onze ruggen blij mee.”