Naar inhoud
5

"Een duurzaam huishouden is zo moeilijk niet"

Een duurzaam huishouden. Het team van begeleiders en cliënten op de Boommarterstraat in Heijen maakt er werk van. Begeleider Robbert Hoffman is een van de aanjagers. “Wat je doet, moet wel bij de bewoners passen.”

Robbert

Het is vrijdagmiddag laat op Boommarterstraat 5 en 7, twee aan elkaar geschakelde huizen met elk 6 bewoners. Op het aanrecht liggen verse groenten, klaar om in het avondeten verwerkt te worden voor bewoners en begeleiders. Wat er op het menu staat? Zoete aardappelen, een frisse salade en kippendijen. “Kippendijen?” schrikt begeleider Michael, kok van dienst. “Oei, die zijn we vergeten te kopen. Dan maken we een mooie verse maaltijdsalade. Die vinden de bewoners ook lekker.”

2

Groenten uit eigen tuinKoken met verse ingrediënten, de begeleiders vinden het belangrijk. “We willen gezond eten”, zegt Robbert. “We zetten ook geen pannen of kommen op tafel. Bewoners krijgen een gevuld bord, net als in een restaurant. Zo eten ze niet te veel en hoeven we weinig weg te gooien.” Als het even kan, komen de groenten uit eigen tuin. Robbert, die naast zijn werk ook zaden opkweekt , somt op wat er allemaal staat: “Paprika’s, pepers, tomaten, mais, courgetten, pompoenen, komkommers, bietjes. Ja, dat is het denk ik wel.”

Bewoners helpen mee

Eén bewoner heeft echte groene vingers, zegt Robbert. “Hij heeft de zaadjes geplant en houdt de tuin bij. Dat vindt hij leuk.” De tuin is niet de enige plek waar bewoners helpen. Waar mogelijk, betrekken de begeleiders hen bij alle activiteiten. Wie kan en wil, mag mee koken, in de tuin werken of op een andere manier helpen. “Dat zijn leuke activiteiten”, aldus Robbert. “We scheiden ook afval. Daarom hebben we verschillende prullenbakken. Op elke prullenbak staat een picto, zodat de bewoner weet wat erin mag.”

Kapotte lampen vervangen door led

Robbert is samen met collega Chris van Ooijen kartrekker van het duurzame huishouden in Heijen. “Het begon eigenlijk met een aantal lampen buiten”, vertelt hij. “Die gingen om de haverklap kapot. Soms konden we ze wekelijks vervangen. Daar wilden we vanaf. Uiteindelijk hebben we ze vervangen door ledlampen. Dat ging een stuk beter. Bovendien zijn ze veel zuiniger. We hebben toen besloten om alle lampen in huis te vervangen door led. Vandaaruit hebben we meer dingen opgepakt.”

Groen bezig

Zo werkt Dichterbij aan een duurzame toekomst
6

Verwarming overdag uit

Zo is de thermostaat vervangen door een nieuwe met een klok. Robbert: “Tussen 10 en 16 uur is iedereen van huis, dus het heeft geen zin om de verwarming overdag aan te laten. De verwarming gaan nu om 9.30 uur uit en springt om 15.30 uur weer aan. Om 16 uur is het dan weer lekker warm. Het huis is gelukkig goed geïsoleerd.”

Balans tussen comfort en duurzaamheid

In de douche zijn waterbesparende douchekoppen aangebracht. “Gelukkig hebben wij in huis geen lange douchers”, zegt Robbert. “Op één bewoner na. Hij heeft een heel ritueel onder de douche, dat wil hij niet veranderen. Een duurzaam huishouden is wenselijk, maar de bewoners moeten zich ook comfortabel voelen.” Soms is het zoeken naar een balans, zegt hij. “Eén bewoner is erg met geld bezig. Hij is daar gevoelig voor. Dus als je tegen hem zegt: ‘maak het licht uit als je weggaat, want dat kost geld’, dan doet hij dat. Tegelijkertijd loop je het risico dat hij de hele tijd in het donker zit. Per bewoner moet je kijken of en hoe hij aan een duurzaam huishouden kan bijdragen.”

Waterratten

Nog meer waterbesparing vinden we ’s zomers buiten. Robbert: “Wij hebben een huis met waterratten. ’s Zomers staat er buiten een groot zwembad. Daar zat voorheen een filterpomp in, maar toch moesten we iedere 3 weken het water verschonen. Dat betekent dat je steeds 6 kubieke meter water laat weglopen. Bovendien is het een paar uurtjes werk, leeg laten lopen en vullen.” Afgelopen zomer was dat allemaal niet nodig, aldus Robbert. “We hebben een fatsoenlijk zandfilter gekocht. We hebben het bad daardoor maar één keer hoeven vullen.”

Zonnepanelen

Een volgende stap is het opvangen van regenwater om de planten in de tuin water te geven. En een echt grote wens van Robbert is de aanleg van zonnepanelen. “We hebben een heel groot dak, daar kunnen 160 panelen op als ik goed geteld heb. Als we zelf stroom op gaan wekken, zou dat enorm schelen op de energierekening.” Genoeg duurzame ambities nog dus, daar in Heijen. “Het is allemaal niet zo moeilijk, je doet gewoon dingen die je thuis ook doet”, besluit Robbert. “Thuis zijn we ook duurzaam en zuinig met energie. Het is beter voor het milieu.”